Gazpacho

urlCe este gazpacho?

Nici eu nu stiam. Dar este un preparat pe care mi l-a recomandat Alina.

M-a incantat ca este foarte usor de facut, doar din legume.

Am urmat reteta intocmai, chiar daca a fost nevoie sa mai caut un cuvant in dictionar (era in engleza)  si sa convertesc unciile in mililitri.

Am facut piata si m-am aprovizionat cu tot ce imi trebuie:

  • 1 castravete
  • 2 ardei rosii
  • 1 ceapa rosie
  • 4 rosii “plum” ( cred ca din acelea lunguiete ; eu am luat cherry)

Sos de rosii mai aveam de la tata, la fel si usturoi, cultivat de el, din nu stiu ce soi primit de la nasa. Adica din acela bun, mic si care se curata greu😀

La fel, n-am mai luat piper pentru ca parca zarisem cateva plicuri la un moment dat in punguta cu mirodenii.

Ce mai spune reteta :

  • Castravetele se pastreaza cu tot cu coaja, in schimb se scot semintele.
  • Ardeii, rosiile si castravetele se taie in cuburi de “1 inch”( in traducere: “mai mare”).
  • Apoi se dau SEPARAT printr-un procesor de legume. Eu am folosit un robot de bucatarie. Atentie, a nu se face piure!
  • Abia dupa aceea se amesteca ingredientele intr-un bol mai mare impreuna cu cei 3 catei de usturoi, sos de rosii, otet, ulei de masline,sare si piper.

Cat sos de rosii? 23 de uncii. Adica 680 de ml.

Am masurat exact, sa nu stric reteta.

In schimb, mi-a fost frica sa pun celelalte ingrediente “pe masurate”. Asa ca am decis sa le pun “dupa gust”.(In traducere: pun cate un pic iar dupa, gust :D)

Asa am procedat cu uleiul, sarea,pipeperul si lamaia. In reteta scria otet, dar am preferat lamaie.

Se amesteca bine si se serveste.

Cu cat sta mai mult, cu atat aromele sunt mai intense.

! De retinut cand gatesti Gazpacho :

  • Memoreaza numele, suna mai sofisticat:)
  • Preferabil cauta pe wikipedia sa vezi exact ce inseamna si ce istorie are, sa iti impresionezi invitatii cu o poveste frumoasa. Eu n-am avut rabdare.
  • Daca ai constatat ca acasa nu aveai piper macinat cum credeai, iar in reteta scria sa pui piper proaspat macinat, este un semn divin. Nu trisa, pune mana pe mojarul cu pistil si marunteste cat poti de bine piperul.
  • Taie usturoiul marunt. Nu il pune nici intreg, nici nu il da prin robotul de bucatarie.
  • Intr-adevar are un gust mult mai mult cu cat sta mai mult, insa nu il lasa totusi prea mult in frigider.
  • Daca nu ai gasit rosii “plum” mai fa o conversie: 1 rosie plum = 4-5 rosii cherry.

Inspiratie si Pofta Buna !

Cu drag,

Irina

P.S.: Aici este reteta “in original” – http://www.foodnetwork.com/recipes/ina-garten/gazpacho-recipe/index.html. Multumesc Alina :*

 

5 thoughts on “Gazpacho

  1. Pingback: Ciuperci cu Gazpacho – Irina Gateste

  2. Pingback: Dorada cu Ciuperci si Gazpacho | Irina Gateste

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s