Castane coapte

In piata, ce vad? Castane…

Am mancat in Cluj prima data, se vindeau la tarabele de pe trotuar. In Bucuresti am mancat doar de Craciun, anul trecut.

Cum se pregatesc castanele? Cu ce se combina bine?

Habar n-am. L-am intrebat pe baiatul de la piata. Nici el nu stia, Se pare ca ajunge atat de tarziu acasa incat nu a avut timp sa mai prepare castanele.

urlIau un kilogram si ma gandesc sa le coc in cuptor. Sunt delicioase.

Cat de greu poate fi?

Le-am pus pe o tava in cuptor si mi-am spus sa le mai verific daca sunt gata.

Cei care faceau castanele la tarabe le amestecau des. Am vrut sa fac si eu acelasi lucru. Am luat o lingura, dar mergea mai greu. Am apucat tava cu un prosop si am zdruncinat-o putin sa se coaca uniform. Nu stiu cat mi-a iesit.

Le-am lasat asa. Am gustat apoi una si am decis ca mai aveau nevoie de timp.

Nu vroiam sa fie nici prea crude. Daca nu erau suficient de bune?

La un moment dat vin si ma uit la ele. Totul miroase bine, asa ca opresc cuptorul.

Dar ca sa fiu sigura ca s-au copt, le mai las acolo la caldurica.

Imi vad de ale mele si cand ma pregateam sa ma delectez cu o castana, surpriza! Erau prea coapte, se intarisera mult.

M-am gandit ca le-am stricat. Iti rupeai dintii in ele, nu alta.

Dar nu am renuntat. Pe net am vazut ca ar merge cu dulceata de visine. Aveam, asa ca am zis ca le toc marunt marunt si le servesc cu dulceata.

Eram chiar curioasa cum vor iesi, de asta am si avut rabdare sa le scot din coaja cu lingura, una cate una.

Cele mai mari erau bune. Pe cele mici si intarite complet le-am aruncat.

Dupa ce am terminat ( dupa vreo 2 zile – dar nu am facut doar asta :)), le-am pus in robotelul de bucatarie la macinat.

L-am pornit si la un moment dat parca incepea sa miroasa a ars. Am supraincarcat poate aparatul, le-am pus pe toate odata.

Nu-i nimic! Le scoatem si le punem din nou, cate mai putine. Asta e.

Dupa ce le-am scos, ce sa vezi : partile din castana care erau uscate s-au macinat foarte bine. Partile moi si bune au ramas aproape intregi. Am gustat: delicios.

Erau perfecte. M-am oprit aici.

Le-am pus intr-o punga si apoi la frigider, imi era frica sa nu se strice.

Le-am gustat in combinatie cu dulceata de visine. Mergea, dar nu era cine stie ce.

Le-am pastrat ca si snack. Merg si cand iti este foame, si cand iti este pofta de dulce.

Am descoperit ca fac un mic dejun exceflent! Castane cu fructe goji, hranitor, energizant, sanatos. Minunat.

Ulterior mi-am cumparat si un piure de castane, nu am rezistat.

Chiar daca este incredibil de dulce, l-am servit impreuna cu ale mele castane la cutor si goji. Un desert gustos­čÖé

Inca mai am materie prima in frigider, nu stiu de ce nu s-a atins nimeni de ele:).

! De retinut cand gatesti castane la cuptor :

  • Cresteaza-le inainte , altfel explodeaza ┬á( asa mi-a spus baiatul de la piata)
  • Lasa-le cat scrie pe internet, adica aproximativ 35 de minute
  • Orice s-ar intampla, nu dispera
  • Doar un anumit soi de castane sunt comestibile, asa ca nu fi prea harnic prin parc
  • Proprietatile castanelor:
  1. Sunt surs─â bun─â de calciu , fier, zinc , vitamina E .
  2. Sun aliment remineralizant ┼či energizant, recomandat cu prec─âdere pentru ├«nt─ârirea sistemului imunitar ┼či combaterea anemiilor.
  3. Datorită vitaminei E, castanele coapte sau piureul de castane încetinesc procesul de îmbătrînire.
  4. Castanele sînt indicate în prevenirea osteoporozei. 
  5. Remediu pentru varice
  6. Coapte sau fierte, castanele pastreaza in mare parte proprietatile nutritive. A nu se praji sau sara pentru a fi benefice pentru sanatate
  7. Combat oboseala, nervozitatea, insomna si palpitatiile.
  • Nutri┼úioni┼čtii ne recomand─â s─â m├«nc─âm patru-cinci castane zilnic.
  • Contraindicatii : Diabet si obezitate

Inspiratie si Pofta Buna !

Cu drag,

Irina

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s